menu

Testlocaties

Testlocaties van het RAS

Het onderzoekslab verbindt verschillende testlocaties tot één geheel. Het RAS biedt een gevarieerd spectrum van testlocaties.

Door het neerzetten van een gezamenlijke onderzoeksagenda  – van overheid, wetenschap en bedrijfsleven –  en de daaraan gekoppelde test- en leeromgeving, kan er snel tot marktpenetratie gekomen worden van nieuwe technologieën. Dit geldt ook voor de hieraan verbonden maatschappelijke kansen (duurzaam en efficiënt vervoer over water, veiligheid, digitalisering, economische groei, bereikbaarheid, werkgelegenheid). Onderdeel van het RAS is een gevarieerd spectrum van testlocaties.

 

The Green Village

The Green Village is een omgeving waar innovaties getest en gedemonstreerd kunnen worden in real urban scenario’s. Het gebied is vrijgesteld van wet- en regelgevingen, waardoor er meer ruimte gecreëerd is voor experimenten. Het RAS is een natuurlijke vaaromgeving met monitoringssystemen, klaar voor veilig onderzoek met autonoom varen inclusief de daarvoor benodigde protocollen. Centrale focus ligt hierbij op het onderzoeken hoe individuele slimme schepen optimaal kunnen opereren in omgevingen met ander – wel of niet zelf-varend – waterwegverkeer en obstakels.

 

Binnenhaven “De Nieuwe Haven” in Delft (in ontwikkeling)

Naast de omgeving op The Green Village worden de mogelijkheden onderzocht om ook de binnenhaven “De Nieuwe Haven” in Delft gereed te maken voor (opschaling van de) onderzoektesten.

 

Fieldlab omgevingen (in ontwikkeling)

Op 1 oktober is de beleidsregel “vergaand geautomatiseerd varen” vastgesteld. Hiermee is ruimte geboden aan de markt om te gaan testen met automatische schepen. In de keten van productontwikkeling en grootschalige marktintroductie is dit een belangrijke stap. Het geeft de mogelijkheid aan de markt om te gaan teksten in fieldlab omgevingen.

Ook testen op deze locaties?

Onze testlocaties en onderzoeksfaciliteiten zijn beschikbaar voor iedereen die onderzoek naar automatisch varen wil doen.

Doe mee!